Om seglarskolan

KSS Seglarskola – vad innebär det egentligen?

Certifierad SSF Seglarskola

Kvalitén kan variera mycket mellan olika seglarskolor. KSS seglarskola är en certifierad seglarskola!

SSF har ett kvalitetssäkringsprogram kallat SSF Seglarskola som vi följer fullt ut.  Det är bara klubbar, som uppfyller Svenska Seglarförbundets krav, som kan bli certifierade. Kraven är bl.a. att klubben ska vara medlem i Svenska Seglarförbundet, ha ledare och instruktörer utbildade enligt SSF normer.

KSS seglarskola är upplagd på 4 olika typer av kurser.

  • Nybörjarkurs,

För dig som inte seglat förut och vill prova på och upptäcka hur det är att segla optimistjolle. Du lär dig att rigga och sjösätta båten, båtens delar, de olika seglingssätten (kryss, halvvind, slör, läns), att stå i vindögat, styra, gasa/bromsa, kroppsplacering och balans, gippa/slå, lova/falla och lägga till i alla vindriktningar. Dessutom ingår säkerhetskunskap och sjömanskap där vi lär oss sjövett och knopar.

  • Fortsättningskurs,

Fortsättningskursen är en påbyggnad av nybörjarkursen där du lär in och befäster dina kunskaper. Kursen innebär en fördjupad träning av dina färdigheter för att kunna behärska dem i starkare vindar. I fortsättningskursen tränar du på att kryssa -hängteknik, länsa –lovartskrängning, stoppa/accelerera, backa och segla en grön kappseglingsbana. Dessutom ingår säkerhetskunskap och sjömanskap där vi lär oss sjövett och knopar.

  • Kappseglingskurs 

För dig som vill prova på och upptäcka kappsegling. Du har en ambition att börja kappsegla och träna segling regelbundet. Du får lära dig båthantering, seglingsteknik i lättvind, mellanvind, hårdvind, finslipning av seglingssätten, rullslag, gröna kappseglingsregler, starter, genomföra en grön kappsegling, strategi och taktik.

  • Vuxenkurs.

För dig som inte seglat förut och vill prova på och upptäcka hur det är att segla större jolle. Du lär dig att rigga och sjösätta båten, båtens delar, de olika seglingssätten (kryss, halvvind, slör, läns), att stå i vindögat, styra, gasa/bromsa, kroppsplacering och balans, gippa/slå, lova/falla och lägga till i alla vindriktningar. Dessutom ingår säkerhetskunskap och sjömanskap där vi lär oss sjövett och knopar. På vuxenkursen seglar vi i en typ av jolle som kallas 2-krona och C55. Den är lämplig att seglas av två till tre personer. 

Nybörjar-, fortsättnings-, och kappseglingskursen hålls som ett dagläger under fem dagar på sommarlovet. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 15.00 mellan måndag-fredag. Elevernas ålder varierar mellan 8-14 år och simkunnighet 200 meter är ett krav. Vuxenkursen varar också måndag till fredag men startar 14.00 och sträcker sig till 20.00. Kravet är simkunnighet 200 m och ålder 15+.

Kostnad

Barn/ungdomskurserna kostar 2200 kr (1900 kr för medlem) och vuxenkurserna kostar 3800 kr (3400 kr för medlem). Går du flera kurser samma år får du 300 kr i rabatt på efterföljande.

Avbokar du senast 4:a veckor före kursstart återbetalas kursavgiften med avdrag på 500 kr i bokningsavgift. Avbokar du senare sker ingen återbetalning såvida inte giltigt läkarintyg kan uppvisas. Då återbetalas kursavgiften med avdrag på 500 kr i bokningsavgift.

Medlemskap

Är du inte tidigare medlem så blir du medlem kursåret fram till den sista september. Efter det får du ett erbjudande om fortsatt medlemskap. Som medlem har du, som är ungdom,  möjlighet att delta i seglingsträning och hyra segelbåtar fram till den sista september. Väljer du att fortsätta som medlem kan du delta i seglingsträning och hyra så länge medlemskapet är giltigt..

Anmälan

För att kunna anmäla dig måste du ha ett konto som gäller eleven. Har du redan ett konto kan du logga in. Som undermeny till denna sida kan du då se vilka kurser som är planerade. Är de öppna för anmälan syns detta också. Om du inte har konto kan du klicka på "Anmälan" (längst upp till vänster) och ser då de kurser som är öppna för anmälan.