Seglarskola
Kursprogram för säsongen 2024Seglarskola – Ett magiskt ord, men vad innebär det egentligen?KSS seglarskola är upplagd på 4 olika typer av kurser. Välj respektive kurs för att läsa mer och göra anmälan. |
Nybörjar-, fortsättnings-, och kappseglingskursen hålls som ett dagläger under fem dagar på sommarlovet. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 15.00 mellan måndag-fredag. Elevernas ålder varierar mellan 8-14 år och simkunnighet 200 meter är ett krav.
För vuxna erbjuder vi särskilda kurser. Dessa startar 14.00 och sträcker sig till 20.00. Ålder 15+.
Vi brinner för segling!
Vi som driver seglarskolan tycker att segling är fantastiskt roligt. Man kan nöjessegla eller kappsegla. Vill man kappsegla så finns det sedan otroligt många olika tävlingsformer att välja mellan.
Vårt mål är bara att sprida kunskap och glädje kring idrotten segling. Blir ni bitna som vi, så är det jättekul! Vi lovar att göra vårt bästa.
Och du: Vi vill lära dig segla i ett av världens vackraste "klassrum"!
Vi har tydliga mål med våra kurser. De överensstämmer väl med de kunskapsmål som sammanställts av Svenska Seglarförbundet för Seglarmärket i Brons, Silver och Guld.
Våra Kursmål
I vår seglarskola får du lära dig att hantera en båt, sjövett och samtidigt ha skoj med kompisar.
Framsteg i fokus
Vårt uttalade mål för alla kurser är att alla elever skall göra framsteg. Om du är nybörjare och inte kan segla sedan tidigare, är vårt mål att du på fredagen skall känna att du nu kan segla och att du gillar det! Kan du redan segla på någon nivå, kommer vi att träna och utveckla din förmåga ytterligare. Du får lära dig nya intressanta och roliga saker inom seglingen och får utveckla din förmåga och självkänsla som seglare ett par snäpp till. De som vill fokusera på kappsegling ges möjlighet till detta. Majoriteten av våra instruktörer kappseglar själva aktivt.
Kursmål som märks
Våra kurser följer alltid en dokumenterad plan och är upplagda i linje med Svenska Seglarförbundets Seglarmärken.
Här nedanför kan du se en kortfattad sammanställning av målen. Kursmålen finns även uttryckta i timmar på SSF: s Seglarskola.
Unga elever
De yngsta eleverna vi antar fyller åtta år under året. Simkunnigheten på 200 meter och vattenvanan är ett fundament för elevens egna känsla av trygghet, men bara delvis ett bevis på mognad. Ju yngre eleven är, desto viktigare är det att säkerställa att hon eller han förstår vad seglarskolan innebär och att de själva uttrycker att de vill vara med!
Bäst lyckas de som redan tidigare har fått prova på litet jollesegling och därför vet vad de ger sig in på. För de yngsta krävs det också att vädret är snällt.
Alla vill att våra elever lyckas
Både ni föräldrar och vi instruktörer vill undvika att barnen känner att de ”misslyckats” eller blir skrämda i stället för ”bitna”. Därför tar vi det självklart försiktigt.
Men är ni det minsta osäkra, är vår erfarenhet att det är bättre att vänta ett år. Alltför många sätts i seglarskola lite för tidigt och blir bortskrämda från sporten då de inte klarar av eller inte känner sig trygga i lite starkare vindar etc. Många faktorer spelar in. Åttaåringar klarar som sagt oftast bara av att segla i mycket lätta förhållanden och vi väljer tyvärr inte väder under vår seglarskolevecka.
Om ni själva har möjlighet att ta ut barnen i en jolle under optimala förhållanden, så är det en fin aptitretare sommaren innan.
– Vi vill att våra nybörjarelever skall kunna segla efter en vecka hos oss och också tycka att det är jätteroligt!
Inför Seglarskolan
Att tänka på:
Seglarskolan pågår oftast från 09.00 till 15.00 måndag till fredag. Det är viktigt att tänka litet extra på vad man tar med sig till en dag på seglarskolan. Involvera barnen i den förberedelsen.
Det finns ett antal saker som alla måste ha med sig (se nedan), men generellt kan man säga att man skall ha en beredskap för alla tänkbara väderlekar. En kall dag är det kallare på sjön, särskilt om det blåser och en varm solig dag på sjön ger en mycket stor dos solstrålar.
En perfekt dag krävs inte mycket, men varje dag kan bli perfekt om man är rätt klädd och utrustad. Tänk också på att meddela oss i god tid om det är något särskilt vi bör veta om er seglare.
Hämtning
Vi vill att ni hämtar era barn från seglarskolan på eftermiddagen, särskilt de yngre. Men om de får gå hem själva så vill vi att ni meddelar oss det varje dag detta gäller.
Mobiltelefon
Tycker vi att man skall lämna hemma. Den blir lätt förstörd av vatten, eller blir liggande ensam i packningen på land. Ledarna har telefon.
Utrustning
- Flytväst * Den är obligatorisk. Den skall vara i bra skick och skall sitta bra. I dessa sammanhang är en bekväm seglarväst utan krage att föredra. Då flythjälpen skiljer obetydligt mellan olika storlekar så är passformen viktigast. En för stor flytväst utan grenband glider man ur (nedåt). En skön flytväst bidrar till att göra båtlivet behagligt.
- Vattenflaska (fylld) * Som i all idrott behöver man vätska för att orka. Är det varmt så är det extra viktigt. Vattenflaskan skall seglarna också alltid ha med sig i båten när de seglar.
- Matsäck, lunch och litet mellanmål * Sjön suger. Man rör sig mer än man tror och koncentration drar energi. Gott, rejält och något som funkar att äta under picknickliknande förhållanden är bäst. Frukt som komplement och mellanmål är aldrig fel.
- Regnställ * Regn kan komma plötsligt även dagar som börjar vackert. Dessutom kan det vara bra med regnbyxor i båten för många eftersom man annars blir blöt i baken av stänk som kommit in i båten. ”Hellre ett hyfsat seglarställ än ett för enkelt regnställ.” Vatten kommer från alla håll ibland.
- Mössa * Tag med mössa mot solen eller annan huvudbonad.
- Solglasögon * Är nödvändiga. Se till att de har ett bra UV-skydd.
- Stövlar * är bra många gånger och vattentåliga sandaler kan vara ett bra alternativ varma dagar. Gympadojor som tål väta kan vara ett alternativ. Man får inte segla barfota.
- Torrt ombyte * Alla måste ha ett torrt ombyte med sig. Det finns många sätt att bli blöt på och ingen trivs med att frysa.
- Varma kläder * De flesta dagar så är det minst ”ett lager kallare” på sjön än på land. Vind och vatten kyler. Det är aldrig kul att frysa.
- Badkläder * Det blir ofta bad under rasterna och under varma dagar.
- Solskydd * Ta för vana att smörja in seglarna redan innan ni åker till seglarskolan. Använd hög solskyddsfaktor och gärna en vattenfast typ. Ta med påfyllning.
- Märkning * Alla kläder och ägodelar skall vara märkta med namn. Fryspenna är ett bra tips. Då kommer de till rätta.
- Packning * Packa kläder etc. i en rymlig väska som kan stängas. Lär barnen att allt som inte används skall hållas i den stängda väskan. Skicka med plastkassar att lägga våta saker i. (Glöm inte att vittja väskan då seglarna kommit hem). Matsäcken lägger ni i en separat väska.
Certifierad SSF Seglarskola
KSS seglarskola är en certifierad seglarskola!
Kvalitén kan variera mycket mellan olika seglarskolor. SSF har därför ett kvalitetssäkringsprogram kallat SSF Seglarskola som vi verkligen stödjer fullt ut.
Vår seglarskola är certifierad. Det är bara klubbar, som uppfyller Svenska Seglarförbundets krav, som kan bli certifierade. Kraven är bl.a. att den ska vara medlem i Svenska Seglarförbundet, delta i projektet ”Ungdomsvänliga klubben” och ha licensierade ledare och instruktörer.